6 Lemak Bagus Untuk Menurunkan Berat Badan Anda

1649
Lemak terbahagi kepada 5 jenis utama dan akak digalakkan ambil lemak ini untuk membantu menurunkan berat badan.Lemak yang bagus untuk akak adalah seperti
Lemak terbahagi kepada 5 jenis utama dan akak digalakkan ambil lemak ini untuk membantu menurunkan berat badan.Lemak yang bagus untuk akak adalah seperti

Betul , 6 lemak ini dapat menurunkan berat badan yang anda tidak mahu dan lemak ini bukan terdiri daripada makanan bergoreng seperti ayam goreng atau sup gear box. Mari lihat lemak bagus yang patut anda amalkan setiap hari untuk membantu menurunkan berat badan

1.IKAN /MINYAK IKAN

Ikan seperti salmon, tuna , talapia dan keli kaya dengan sumber asid lemak omega 3 yang diperlukan oleh badan . Mengikut kajian , akak perlu makan sekurang-kurangnya dua kali seminggu yang boleh membantu mengimbangi ratio omega 3 dan omega 6 di dalam badan. Ikan seperti salmon, tuna , talapia dan keli kaya dengan sumber asid lemak omega 3 yang diperlukan oleh badan . Mengikut kajian , akak perlu makan sekurang-kurangnya dua kali seminggu yang boleh membantu mengimbangi ratio omega 3 dan omega 6 di dalam badan. Selain penuh dengan nutrien lain , ikan juga boleh membantu meredakan kelesuan otot ketika melakukan senaman dan pastinya memberikan akak extra tenaga untuk badan bekerja dan ini membolehkan berat badan akak turun. Cara hidangan ikan adalah seperti panggang / bakar.

2. MINYAK KELAPA DARA


Minyak kelapa dara boleh disesuaikan banyak cara seperti menambahkan ke dalam masakan atau diambil begitu sahaja pada setiap pagi. Kajian menunjukkan bahawa pengambilan minyak kelapa dara yang konsisten boleh meningkatkan antibodi badan terhadap bakteria dan penyakit yang boleh menjejaskan kesihatan badan

Minyak kelapa dara boleh disesuaikan banyak cara seperti menambahkan ke dalam masakan atau diambil begitu sahaja pada setiap pagi. Kajian menunjukkan bahawa pengambilan minyak kelapa dara yang konsisten boleh meningkatkan antibodi badan terhadap bakteria dan penyakit yang boleh menjejaskan kesihatan badan .Minyak kelapa dara membantu dalam proses menurunkan berat badan dengan memberikan kesan positif terhadap hormon tyroid dan juga paras gula dalam badan di mana kedua hormon ini membantu dalam penurunan berat badan .Minyak kelapa dara juga mengandungi asid lurik yang pengambilan minyak ini tidak disimpan sebagai lemak di dalam badan dan pastinya bagus untuk menambah tenaga.

3. MINYAK ZAITUN

 

Minyak zaitun mengandungi monounsaturated fat yang membantu menurunkan berat badan tanpa anda meninggal diet harian secara ekstrem. Jika anda bersenam, bayangkan minyak zaitun boleh ubah anda macam mana.

Minyak zaitun membantu mengurangkan risiko penyakit jantung , tekanan darah tinggi dan sebilangan kanser. Bukti kajian yang telah dijalankan mendapati , memasak menggunakan minyak zaitun ( menambah ke dalam masakan ) dan penggunaan dalam salad mengurangkan risiko penyakit strok . Minyak zaitun mengandungi monounsaturated fat yang membantu menurunkan berat badan tanpa akak meninggalkan  menu harian secara ekstrem. Jika akak bersenam, bayangkan minyak zaitun boleh membantu menurunan berat badan akak.

4. BUAH AVOKADO

Bila akak berdiet untuk mencapai target penurunan berat badan dalam jangka masa tertentu , buah avokado boleh menambah rasa kepada hidangan diet akak seperti ayam atau brocoli tanpa menjejaskan diet

Bila akak berdiet untuk mencapai target penurunan berat badan dalam jangka masa tertentu , buah avokado boleh menambah rasa kepada hidangan diet akak seperti ayam atau brocoli tanpa menjejaskan diet . Penuh dengan monounsaturated fat , pastinya buah avokado membantu merendahkan kolestrol dalan badan dan mebakar lemak . Dengan pelbagai nutrien dalam buah, pastinya sesuai diambil sebagai snek.

5. TELUR ORGANIK

Telur kuning penuh dengan asid lemak omega 3 , vitamin b dan nutrien lain yang membantu badan mendapatkan nutrisi yang diperlukan untuk menjalankan aktiviti seharian .

Telur kuning penuh dengan asid lemak omega 3 , vitamin b dan nutrien lain yang membantu badan mendapatkan nutrisi yang diperlukan untuk menjalankan aktiviti seharian . Walau ramai orang gtaw kuning telur itu  tidak elok , tetapi jika diambil 1-2 biji sehari boleh meningkatkan kesihatan jantung. Sebiji telur mengandugi pelbagai khasiat dan jika diambil untuk sarapan, ianya dapat menurunkan berat badan akak.

Jadi, akak dah tahu apa yang perlu diambil untuk diet seharian akak kan. Dengan jadual pemakan yang teratur seperti ini ditambah dengan sedikit aktiviti senaman di rumah , akak pasti boleh menurunkan berat badan tanpa perlu mengambil ubat kurus yang banyak dijual di pasaran pada waktu ini .

Baca juga artikel ini untuk akak lebih berjaya dalam proses menurunkan berat badan, 9 Makanan Menurunkan Berat Badan  dan juga artikel ini 8 Makanan Diet Untuk Wanita Bekerjaya  .

Jangan lupa terus berkongsi artikel menarik ini kepada kawan – kawan akak yang memerlukan sedikit tips dan bantuan dalam menurunkan berat badan .