Resepi Nasi Ayam Hainan Sedap dan Mudah Untuk Anda Cuba

54802
Anak-anak dan suami saya cukup gemarkan resepi nasi ayam .Tambah-tambah lagi kalau ayam hainan.Tulah ayam yang direbus bukan goreng atau panggang. Isinya yang lembab berjus dengan lembut memang memikat selera. Kalau buat , saya suka guna resepi nasi ayam hainan chinese style. Simple tapi cukup rasa nya. Tambah-tambah cicah ayam ke dalam kicap masin , sambil cili simple dan paling penting, sos halia bersama bawang putih.  Saya ni tak pandai masak , tapi suka mencuba bila orang dah beri di Facebook. So, cuba rasa resepi nasi ayam hainan mudah yang ni tapi bagi saya cukup ummph. Jom tengok .Saya juga ada mencuba Resepi Nasi Lemak Ayam Goreng Berempah Step By Step di sini untuk anda cuba. Bahan-bahan untuk ayam dan sup : Ini untuk 1/2 - 1 ekor ayam ya.  ½ ekor ayam Daun pandan simpul Daun sup atau daun celery Daun bawang 1 inci halia (diketuk) 1 biji bunga lawang 3 biji bunga cengkih 1 batang kayu manis (sederhana kecil) 1 biji buah pelaga 1 kiub pati ayam 1 sudu kecil gula 1 sudu besar jus limau nipis Cara-caranya : #1.  Masuk semua bahan dan air hingga ayam  tenggelam. Kemudian didihkan. Setelah mendidih, barulah perlahan-lahan masukkan ayam.Kecilkan api dan biarkan 15 -20 minit. #2.  Dalam bekas lain , letak ketulan ais bersama  air. Ini bertujuan untuk matikan proses memasak dan bagi mendapatkan isi ayam yang lembut dan lembap. Selepas 15 minit ayam masak di dalam periuk, angkat ayam dan cucuk bahagian yg tiada kulit. Jika tiada warna darah keluar maknanya ayam telah masak. Lalu, masukkan ayam ke dalam  air berais tadi selama 1 minit dan toskan ayam kita. Bahan-bahan untuk nasi : 2 cawan beras (dibasuh dan ditoskan) 1 sudu besar lemak ayam dan kulit ayam 1 ulas bawang putih (dietuk) ½ inci halia (dihiris nipis) Daun pandan simpul 3 sudu besar minyak untuk menumis Cara-caranya : #1:  Panaskan kuali dengan minyak masak. Masukkan kesemua bahan-bahan dan tumis hingga wangi dan garing. Kemudian, masukkan beras yang telah kita basuh dan toskan tadi. Goreng beras hingga berkilat. #2: Bila beras sudah garing dan berkilat, mauskkan ke dalam periuk nasi bersama air rebusan ayam. Air kurang daripada sukatan nasi biasa.Masak nasi. Bila  hampir kering, gemburkan nasi perlahan-lahan supaya berderai cantik Bahan-bahan untuk kicap (siram atas ayam) : 1 senduk kicap masin cair 1 sendup air rebusan ayam 1 sudu kecil minyak bijan Cara-cara : #1:  Gaul sebati kesemua bahan di atas. Siap Bahan-bahan untuk ‘Ginger Garlic Oil’ : 2 inci halia muda (diparut) 2 ulas bawang putih (diparut) 1 sudu kecil daun bawang (dihiris) 1 senduk minyak masak Cara-caranya : #1.  Panaskan minyak hingga betul-betul panas. Kemudian matikan api dan terus masukkan kesemua bahan-bahan di atas serentak. Kacau dan biarkan hingga bunyi berdesir hilang. Bahan-bahan untuk sambal cili : 2 batang cili merah besar 2 batang cili padi merah ½ biji jus limau nipis Cara-caranya : #1.  Kisarkan kesemua bahan di atas dengan sedikit air rebusan ayam hingga lumat. Kemudian, masak di atas api sederhana sebentar. Tambahkan garam dan gula untuk menyedapkan sos cili kita. Dah seperti resepi nasi ayam original kat kedai dah rasa dia. Selamat mencuba tau.  Jangan lupa suscribe channel You Tube kami untuk koleksi video tutorial kek,biskut,kuih dan masakan menarik yang lengkap. Cuba tengok resepi pilihan lain di bawah,senang kan Sumber : Puan Yuss Aisya   Puan Syurwati Mustapha Video Pilihan : Resepi Nasi Lemak Ayam Berempah

Anak-anak dan suami saya cukup gemarkan resepi nasi ayam hainan .Tambah-tambah lagi kalau ayam hainan.Tulah ayam yang direbus bukan goreng atau panggang. Isinya yang lembab berjus dengan lembut memang memikat selera.

Kalau buat , saya suka guna resepi nasi ayam hainan chinese style. Simple tapi cukup rasa nya. Tambah-tambah cicah ayam ke dalam kicap masin , sambil cili simple dan paling penting, sos halia bersama bawang putih.

Saya ni tak pandai masak , tapi suka mencuba bila orang dah beri di Facebook. So, cuba rasa resepi nasi ayam hainan mudah yang ni tapi bagi saya cukup ummph. Jom tengok .Saya juga ada mencuba Resepi Nasi Lemak Ayam Goreng Berempah Step By Step di sini untuk anda cuba.

Anak-anak dan suami saya cukup gemarkan resepi nasi ayam .Tambah-tambah lagi kalau ayam hainan.Tulah ayam yang direbus bukan goreng atau panggang. Isinya yang lembab berjus dengan lembut memang memikat selera. Kalau buat , saya suka guna resepi nasi ayam hainan chinese style. Simple tapi cukup rasa nya. Tambah-tambah cicah ayam ke dalam kicap masin , sambil cili simple dan paling penting, sos halia bersama bawang putih.  Saya ni tak pandai masak , tapi suka mencuba bila orang dah beri di Facebook. So, cuba rasa resepi nasi ayam hainan mudah yang ni tapi bagi saya cukup ummph. Jom tengok .Saya juga ada mencuba Resepi Nasi Lemak Ayam Goreng Berempah Step By Step di sini untuk anda cuba. Bahan-bahan untuk ayam dan sup : Ini untuk 1/2 - 1 ekor ayam ya.  ½ ekor ayam Daun pandan simpul Daun sup atau daun celery Daun bawang 1 inci halia (diketuk) 1 biji bunga lawang 3 biji bunga cengkih 1 batang kayu manis (sederhana kecil) 1 biji buah pelaga 1 kiub pati ayam 1 sudu kecil gula 1 sudu besar jus limau nipis Cara-caranya : #1.  Masuk semua bahan dan air hingga ayam  tenggelam. Kemudian didihkan. Setelah mendidih, barulah perlahan-lahan masukkan ayam.Kecilkan api dan biarkan 15 -20 minit. #2.  Dalam bekas lain , letak ketulan ais bersama  air. Ini bertujuan untuk matikan proses memasak dan bagi mendapatkan isi ayam yang lembut dan lembap. Selepas 15 minit ayam masak di dalam periuk, angkat ayam dan cucuk bahagian yg tiada kulit. Jika tiada warna darah keluar maknanya ayam telah masak. Lalu, masukkan ayam ke dalam  air berais tadi selama 1 minit dan toskan ayam kita. Bahan-bahan untuk nasi : 2 cawan beras (dibasuh dan ditoskan) 1 sudu besar lemak ayam dan kulit ayam 1 ulas bawang putih (dietuk) ½ inci halia (dihiris nipis) Daun pandan simpul 3 sudu besar minyak untuk menumis Cara-caranya : #1:  Panaskan kuali dengan minyak masak. Masukkan kesemua bahan-bahan dan tumis hingga wangi dan garing. Kemudian, masukkan beras yang telah kita basuh dan toskan tadi. Goreng beras hingga berkilat. #2: Bila beras sudah garing dan berkilat, mauskkan ke dalam periuk nasi bersama air rebusan ayam. Air kurang daripada sukatan nasi biasa.Masak nasi. Bila  hampir kering, gemburkan nasi perlahan-lahan supaya berderai cantik Bahan-bahan untuk kicap (siram atas ayam) : 1 senduk kicap masin cair 1 sendup air rebusan ayam 1 sudu kecil minyak bijan Cara-cara : #1:  Gaul sebati kesemua bahan di atas. Siap Bahan-bahan untuk ‘Ginger Garlic Oil’ : 2 inci halia muda (diparut) 2 ulas bawang putih (diparut) 1 sudu kecil daun bawang (dihiris) 1 senduk minyak masak Cara-caranya : #1.  Panaskan minyak hingga betul-betul panas. Kemudian matikan api dan terus masukkan kesemua bahan-bahan di atas serentak. Kacau dan biarkan hingga bunyi berdesir hilang. Bahan-bahan untuk sambal cili : 2 batang cili merah besar 2 batang cili padi merah ½ biji jus limau nipis Cara-caranya : #1.  Kisarkan kesemua bahan di atas dengan sedikit air rebusan ayam hingga lumat. Kemudian, masak di atas api sederhana sebentar. Tambahkan garam dan gula untuk menyedapkan sos cili kita. Dah seperti resepi nasi ayam original kat kedai dah rasa dia. Selamat mencuba tau.  Jangan lupa suscribe channel You Tube kami untuk koleksi video tutorial kek,biskut,kuih dan masakan menarik yang lengkap. Cuba tengok resepi pilihan lain di bawah,senang kan</> Sumber : Puan Yuss Aisya   Puan Syurwati Mustapha Video Pilihan : Resepi Nasi Lemak Ayam Berempah

Bahan-bahan untuk ayam dan sup :
Ini untuk 1/2 – 1 ekor ayam ya. 

  • ½ ekor ayam
  • Daun pandan simpul
  • Daun sup atau daun celery
  • Daun bawang
  • 1 inci halia (diketuk)
  • 1 biji bunga lawang
  • 3 biji bunga cengkih
  • 1 batang kayu manis (sederhana kecil)
  • 1 biji buah pelaga
  • 1 kiub pati ayam
  • 1 sudu kecil gula
  • 1 sudu besar jus limau nipis

Cara-caranya :
#1.  Masuk semua bahan dan air hingga ayam  tenggelam. Kemudian didihkan. Setelah mendidih, barulah perlahan-lahan masukkan ayam.Kecilkan api dan biarkan 15 -20 minit.

#2.  Dalam bekas lain , letak ketulan ais bersama  air. Ini bertujuan untuk matikan proses memasak dan bagi mendapatkan isi ayam yang lembut dan lembap. Selepas 15 minit ayam masak di dalam periuk, angkat ayam dan cucuk bahagian yg tiada kulit. Jika tiada warna darah keluar maknanya ayam telah masak. Lalu, masukkan ayam ke dalam  air berais tadi selama 1 minit dan toskan ayam kita.

Bahan-bahan untuk nasi :

  • 2 cawan beras (dibasuh dan ditoskan)
  • 1 sudu besar lemak ayam dan kulit ayam
  • 1 ulas bawang putih (dietuk)
  • ½ inci halia (dihiris nipis)
  • Daun pandan simpul
  • 3 sudu besar minyak untuk menumis

Cara-caranya :

#1:  Panaskan kuali dengan minyak masak. Masukkan kesemua bahan-bahan dan tumis hingga wangi dan garing. Kemudian, masukkan beras yang telah kita basuh dan toskan tadi. Goreng beras hingga berkilat.

#2: Bila beras sudah garing dan berkilat, mauskkan ke dalam periuk nasi bersama air rebusan ayam. Air kurang daripada sukatan nasi biasa.Masak nasi. Bila  hampir kering, gemburkan nasi perlahan-lahan supaya berderai cantik

Bahan-bahan untuk kicap (siram atas ayam) :

  • 1 senduk kicap masin cair
  • 1 sendup air rebusan ayam
  • 1 sudu kecil minyak bijan

Cara-cara :

#1:  Gaul sebati kesemua bahan di atas. Siap

Bahan-bahan untuk ‘Ginger Garlic Oil’ :

  • 2 inci halia muda (diparut)
  • 2 ulas bawang putih (diparut)
  • 1 sudu kecil daun bawang (dihiris)
  • 1 senduk minyak masak

Cara-caranya :

#1.  Panaskan minyak hingga betul-betul panas. Kemudian matikan api dan terus masukkan kesemua bahan-bahan di atas serentak. Kacau dan biarkan hingga bunyi berdesir hilang.

Anak-anak dan suami saya cukup gemarkan resepi nasi ayam .Tambah-tambah lagi kalau ayam hainan.Tulah ayam yang direbus bukan goreng atau panggang. Isinya yang lembab berjus dengan lembut memang memikat selera. Kalau buat , saya suka guna resepi nasi ayam hainan chinese style. Simple tapi cukup rasa nya. Tambah-tambah cicah ayam ke dalam kicap masin , sambil cili simple dan paling penting, sos halia bersama bawang putih.  Saya ni tak pandai masak , tapi suka mencuba bila orang dah beri di Facebook. So, cuba rasa resepi nasi ayam hainan mudah yang ni tapi bagi saya cukup ummph. Jom tengok .Saya juga ada mencuba Resepi Nasi Lemak Ayam Goreng Berempah Step By Step di sini untuk anda cuba. Bahan-bahan untuk ayam dan sup : Ini untuk 1/2 - 1 ekor ayam ya.  ½ ekor ayam Daun pandan simpul Daun sup atau daun celery Daun bawang 1 inci halia (diketuk) 1 biji bunga lawang 3 biji bunga cengkih 1 batang kayu manis (sederhana kecil) 1 biji buah pelaga 1 kiub pati ayam 1 sudu kecil gula 1 sudu besar jus limau nipis Cara-caranya : #1.  Masuk semua bahan dan air hingga ayam  tenggelam. Kemudian didihkan. Setelah mendidih, barulah perlahan-lahan masukkan ayam.Kecilkan api dan biarkan 15 -20 minit. #2.  Dalam bekas lain , letak ketulan ais bersama  air. Ini bertujuan untuk matikan proses memasak dan bagi mendapatkan isi ayam yang lembut dan lembap. Selepas 15 minit ayam masak di dalam periuk, angkat ayam dan cucuk bahagian yg tiada kulit. Jika tiada warna darah keluar maknanya ayam telah masak. Lalu, masukkan ayam ke dalam  air berais tadi selama 1 minit dan toskan ayam kita. Bahan-bahan untuk nasi : 2 cawan beras (dibasuh dan ditoskan) 1 sudu besar lemak ayam dan kulit ayam 1 ulas bawang putih (dietuk) ½ inci halia (dihiris nipis) Daun pandan simpul 3 sudu besar minyak untuk menumis Cara-caranya : #1:  Panaskan kuali dengan minyak masak. Masukkan kesemua bahan-bahan dan tumis hingga wangi dan garing. Kemudian, masukkan beras yang telah kita basuh dan toskan tadi. Goreng beras hingga berkilat. #2: Bila beras sudah garing dan berkilat, mauskkan ke dalam periuk nasi bersama air rebusan ayam. Air kurang daripada sukatan nasi biasa.Masak nasi. Bila  hampir kering, gemburkan nasi perlahan-lahan supaya berderai cantik Bahan-bahan untuk kicap (siram atas ayam) : 1 senduk kicap masin cair 1 sendup air rebusan ayam 1 sudu kecil minyak bijan Cara-cara : #1:  Gaul sebati kesemua bahan di atas. Siap Bahan-bahan untuk ‘Ginger Garlic Oil’ : 2 inci halia muda (diparut) 2 ulas bawang putih (diparut) 1 sudu kecil daun bawang (dihiris) 1 senduk minyak masak Cara-caranya : #1.  Panaskan minyak hingga betul-betul panas. Kemudian matikan api dan terus masukkan kesemua bahan-bahan di atas serentak. Kacau dan biarkan hingga bunyi berdesir hilang. Bahan-bahan untuk sambal cili : 2 batang cili merah besar 2 batang cili padi merah ½ biji jus limau nipis Cara-caranya : #1.  Kisarkan kesemua bahan di atas dengan sedikit air rebusan ayam hingga lumat. Kemudian, masak di atas api sederhana sebentar. Tambahkan garam dan gula untuk menyedapkan sos cili kita. Dah seperti resepi nasi ayam original kat kedai dah rasa dia. Selamat mencuba tau.  Jangan lupa suscribe channel You Tube kami untuk koleksi video tutorial kek,biskut,kuih dan masakan menarik yang lengkap. Cuba tengok resepi pilihan lain di bawah,senang kan</> Sumber : Puan Yuss Aisya   Puan Syurwati Mustapha Video Pilihan : Resepi Nasi Lemak Ayam Berempah

Bahan-bahan untuk sambal cili :

  • 2 batang cili merah besar
  • 2 batang cili padi merah
  • ½ biji jus limau nipis

Cara-caranya :

#1.  Kisarkan kesemua bahan di atas dengan sedikit air rebusan ayam hingga lumat. Kemudian, masak di atas api sederhana sebentar. Tambahkan garam dan gula untuk menyedapkan sos cili kita.

Dah seperti resepi nasi ayam original kat kedai dah rasa dia. Selamat mencuba tau.

Jangan lupa suscribe channel You Tube kami untuk koleksi video tutorial kek,biskut,kuih dan masakan menarik yang lengkap. Cuba tengok resepi pilihan lain di bawah,senang kan</>

Sumber :
Puan Yuss Aisya  
Puan Syurwati Mustapha

Video Pilihan : Resepi Nasi Lemak Ayam Berempah